Friday, June 19, 2009

Mengimbas kenangan silam

masa kat koleq dulu bebudak tokey NGA (nasi goreng ayam) ngan TA(teh ais) slalu la ambik order utk bebudak yang slalu nak makan tengah2 malam sebab lapa woo kalo stay up. tapi utk orang macam aku yang jarang sangat stay up ni, kengkadang tu ade la gak order utk saje makan2 makanan luar yang best.

mission accomplish!! berjaya menjejak kedai ini..

bergambar kat depan kedai

Citer pasal NGA nih, dah lama mencari sebenarnya, rasa NGA yang serupa atau hampir sama ngan yang terdapat kat kuala kangsar satu masa dahulu. punya la sedap rasa dia sampai sekarang bole ingat la... dah baper tahun aku kuar koleq?.. err.. satu dua.. dah 12 tahun.. lama tu.

awal minggu ni tetiba kat email group batch kitorang si Amir tak silap aku, memberikan satu berita gembira, diia telah menemui rasa NGA yang hampir sama ngan NGA yang terdapat kat restoran sempoy / che nah che ni kat kuala tu.. ape lagi, reramai la tanye cemane instruction nak gi ke situ. siap bagi google map lagi. setelah beberapa hari ari ni baru aku ada chance nak gi usha kedai tu..

aku gi ngan anak aku.. dan kedai dia sempoy je, rumah sebenarnya, tapi kat tpt parking dia dah ubah suai jadi tempat masak dan dah susun2 meja utk orang nak makan kat situ. tak la ramai sangat yang ada kat situ time tu.. tapi tiap2 orang order banyak2.. sampai 12 bungkus la.. kat 20 menet jugak la aku tunggu nak kasi aku nyer order siap.. sempat la layan fresh orange dulu (anak aku pau)

senarai harga yang memang berbaloi..tengok la portion nasi tu berapa banyak
nasi goreng ayam.. lain sikit la rupa pasal dah terpenyek dan terbungkus
kue teow goreng ayam.. kalau ukr bungkus dia macam sejengkal x sejengkal (20cm x 20cm)
dah balik umah dan makan baru aku tau.. memang hampir sama.. ngan kuah2 sambal ngan kicap dia.. memang rase seakan sama. dan memang best.. memang recommended utk kengkawan yang teringin nak makan NGA yang best.. selain NGA aku order kueteow goreng + ayam utk bini aku.. pun sedap jugak.. harap2 DBKL ke ape2 pihak berwajib tak kacau daun.. kang susah plak nak cari port ni lagi

4 comments:

Ayie a.k.a Nyei said...

hahaha..tak penah dengar pon name kedai tu..mungkin telah terbakar..atau..runtuh..mungkin juge berpindah..ye dak?

oo..jarang ye ord..heheh..kome penah jd runner tp kantoi di bulan pose..hahaha..orang2 sume slamat..nasik jadik makanan pak guard..demn pakgad..

TAK HALAL LA NASIK TU SUME!!

Agakkacak said...

zaman deme dah takde
puas gak bebudak kome aritu cari, dah tak jumpa.. ke dah pindah KL.. hehehe.. datang aa umah, bole try..
eh takyah aa makan tu.. kome bagi aok minum susu je satu hari.. hahaha

ila de cute said...

ooo patut le nak sgt cari bie bie corner tu...issshhh tak larat tul seme mende nak kena sama dgn kuala kangsar....ok le tu ek...so syahmi dah rasa la NGA ala kuala kangsar yg best...so kalau masuk koleq nanti leh le syahmi wat story telling pasal life and kegemaran old boy...

Cat said...

errrmmm NGA ni mmg sah2 dari zaman skolah lagi...sekankang kera jer dari umah nun....sedap..masih sedap...dan sedap lagi