Wednesday, June 03, 2009

The making of PMI3


Ini la puncanya kami kena pergi ke sini ni...

Aku dapat job ni masa tengah baru2 dapat boss setelah gi kawtim ngan dia. tak best la duduk opis je. bak meh la job2 luar skali..

Pucuk di cita, ulam mendatang.. sekali job PMI3 ni pun masuk.. dan require us to go shoot kat Indon jumpa artis dan interview. Best gak la jenjalan walaupun tak jalan sangat sebab job schedule yang teramatlah tight!!

Kitorang gerak ke Jakarta bertolak dari rumah kol 4.30 pagi.. sebab nak sampai kat LCCT klol 5am.. huhhh... sebelum subuh aku dah bertolak.. bini aku antar.
Baru sampai... Mencari nasi padang... tapi last2 makan McD je

Dah sampai kat jakarta pagi tu, terus la jenjalan dulu sebab appoinment ngan Gigi kol 12 gitu.. jalan2 la ke Mangga 2 mengusha bebarang kat situ. abis jejalan.. pegi hotel.. sekali takde bilik kosong lagi.. melanguk la kat lobby tu beberapa jam.
Kami sedang berfoya2...
Edwin sedang beraksi...

Kitorang gi sana ngan bebudak Fatboys. so arrangement ngan artis semua dorang yang buat.. termasuklah tugas2 mengepau Gigi untuk belanja kitorang makan nasi padang.. tapi bukan yang kat kedai, tapau aje.. bersama air teh botol.
Apa mau cakap ni?..
Sape punya gigi lagi putih?..
posing @ Gigi's bersama Gigi.. best la korang ni!!
Tak terlepas peluang mengambil gambar
Masa interview session ngan Gigi memang best sebab dorang sporting dan friendly. sempoy je buat lawak la.. ok aa, we had fun there. abis makan, kitorang gerak ke tempat interview Padi plak.. kat sini yang agak mencabar aa.. sebab, tengah2 kedai menom, ramai orang.. dan amat tak best environment dia.. tapi jalan jugak. part audio je la yang tricky sebab amatlah susah nak dapatkan audio yang clean dan jelas. adehhhh. sini kitorang shoot kejap je sebab tunggu nyer yang lama sangat.. penat seh. dah la nak gi jumpa andra and the backbone plak.. terpaksa aaa buat sikit je.
dari petang sampai ke malam...
mana la dorang ni...
Padi...

Sampai kat studio andra and the backbone lambat sket sebab machet.. (jem) ropenyer, studio dorang ni dekat je ngan umah Ahmad Dani - Dewa tu.. tapi si Hamka (fatboys) nak tunjuk tak jumpa plak.. Jumpa AnTB tu sempoy gak, layan la jugak.. dan tunggu pun tak lama sangat. so, nak ambik gamba pun ada mood aaa jugak. hehe'
interview andra and the backbone
yeah!!.. posing jangan tak posing...

Abih shoot aritu, kitorang gerak cari tempat makan.. yang ni, geng2 pompuan la yang otai area ni bawak kitorang gi makan. ok la makan dia.. tempat dia happening dan banyak jual DVD.. citer baru kuar wayang pun dah ada.. murah gile, dalam RM3 sebijik. hoho, tapi aku tak sambar memane.. download aje aa..
rupe orang lapar & penat.. nak tido!!
makan malam kat ape name tempat ni aa.. lupa la

Balik bilik hotel dah kol 1 pagi waktu malaysia.. wah.. bape jam je dapat tido nih.. esok kol 3.30 dah nak gerak gi airport utk ke jogjakarta plak... waduh2!! penat banget..

Sebab salah tengok jam dan jam kat Hp aku automatik tukar time.. kitorang jadi lambat dan buat kengkawan yang lain tunggu.. sorry geng!! tapi, nasib baik sempat la sampai kat airport dan naik flight yang delay kat 1 jam tu.. bersyukur gile flight delay.. dapat la sorang2 qada' tido yang tak cukup tu..
yeyy.. flight delay!!
demmm.. mana driver kitorang ni?

Sampai kat Jogja, manager S07 sambut kitorang kat airport dan bawak kitorang jejalan kat jogja yang aman damai dah tak machet.. tenang je kat sini.. masa jenjalan tu, brader manager ni bawak la kitorang gi makan nasi gudeg.. ape kebende nasi gudeg tu?.. nasi dapur.. makan kat dapur.. special laa kat situ sebab.. makan.. kat .. dapur.
ni sebenarnya muka sebelum menjamah makanan... senyum ko ek
Hamka tersenyum kambing selepas lawatan ke dapur

Kembang jugak sket tekak sebab tengok keadaan tempat tu.. hehe.. tapi, aku still ok la.. tak la macam si fidza yang tak abih2 offer nasi dia kat semua orang suruh habihkan.. hahaha. Rasa nasi gudeg ni tak la macam nightmare sangat. tapi OK la bagi aku, boleh kunyah dan telan dan kunyah balik dan ambik cili padi dan kunyah sama-sama dan baru boleh telan. citarasa lelain.. tapi aku kagum ngan diri sendiri sebab berjaya menghabiskan sehingga licin. meh aku cerita ingredient dia.. ada telur pindang(boleh makan), ada ayam yang dimasak selama 6 jam, daging macam rendang hitam, tapi rasa lain, ada benda macam tauhu tapi sebenarnya isi sapi(lembu) yang aku pergi buat fahaman baru mengatakan itu adalah kulit lembu.. hahahah semua orang pun percaya.. sampai manager So7 tu pun cakap macam tu.. keh keh keh.
muka kontrol dan terpaksa makan.. hehe, tengok muka fidza, cuak!
face your fear

Pastu overall rasa dia, manis!! sangat!!, tukang masak dia.. makcik2 yang pakai baju lusuh2, pakcik yang tak pakai baju, menolong menyediakan makanan dan memasukkan ke dalam bekas. ni la pusat pembikinan nasi gudeg...
mamat ni bole makan sampai licin
ni la nasi gudeg.. kagum gak la aku berjaya habiskannya

Abis makan kitorang gi la ke studio So7 yang ada kat tengah2 sawah.. betul, rumah/ studio tu kat area sawah padi. tenang dan damai... diorang ni pun sempoy, bole borak2 gak.. dan tak sombong. ambik gamba sket2.. dan pastu jalankan tugas interview.. so far, dorang ni la yang paling best hasil shootnyer sebab semangat la sket!! hehe..
hello.. saya tengah main bass ni..
tengah layan goreng... bersama sheila on 7
acara rasmi selepas bertugas...

Abis shoot dan pekena makanan ringan yang so7 belanja.. kitorang pun pusing2 la kat jogja yang takde ape dan amat memboringkan itu.. tak sabar nak balik dan menyesal tak lepak kat jakarta lelama.. tapi apa kan daya.. kitorang bukan gi bercuti.. kitorang gi bertugas..
sekitar jogja

Kat airport, kitorang pau si shahrin belanja makan nasi padang lagi.. kali ni baru betul makan kat restoran.. baru masyuk ambik makanan2 dia yang macam2 tu.. heehehehe. yang ni baru la best dan bole makan sampai kenyang...
akhirnya dapat pekena nasi padang...

Selain menjalankan tugas mengambil gambar artis, kami juga mengeksplorasi makanan2 yang terdapat di negara ini... ada yang rupa sama ngan makanan kat malaysia, tapi rasanya lain.. contoh:

karipap - rasa amat berbeza(takde kari) ini adalah menurut apa yang diceritakan oleh si fidza yang terburu2 berebut nak rampas karipap sebelum orang lain ambik dan akhir nya membungkus karipap itu dalam tisu.

kuih jagung - macam kuih jagung rupanya, yang kaler kuning tu, tapi rasa dia bukan jagung..tapi nangka.. adehh.. terkena pakcik!!

yang sama kuih buah melaka/ onde-onde - sebab aku rasa ngan edwin, seb baik sedap.. hehe, tapi mane2 pun, minumannya teh botol.

Bye bye Indonesia...

4 comments:

otek said...

Beshh aa Poek!
Nampaknya TM dah mengesan potensi sebenar lu.. pukul abes poek, jangan bagi can!!

Agakkacak said...

TQ otek.. haha, takde la ape sangat, takpe la.. janji dapat gak wat keje pape yang patut.. alhamdulillah, dapat jenjalan tempat orang gak

ila de cute said...

best nya jalan2 ek sayang....seronok...selalu selalu la update blog ni...

Anonymous said...

hoiiiii..hampeh.
Aku gelak terbahak bahak ni. Rupanya aku tak sedar aku citer aku yg tak bley makan nasi gudeg and karipap ko citer kat sini.cehhh..

-fidza-