Tuesday, March 14, 2006

Dah jadi bapak dahh...

Assalamualaikum..
Pada tanggal 06.03.2006, jam 4.59pm kedengaran dengan begitu kuat suara seorang bayi lelaki menangis dengan keadaan kulitnya yang masih biru2 gitu.. dan matanya terpejam celik memandang dalam keadaan nampak-tak nampak ke arah mak-mak nurse yang begitu cekap menjalankan tugas mereka menimbang, membersih dan sebagainya ke atas baby tersebut..
Baby tu adalah anak kami, Rizq Syahmi name dia... comel!! ade ke baby yang tak comel? heheh

Waa, terharu giler aaa mase tengok dia kuar, pastu nangis tu... walaupun dia nangis kuat, terase syahdu jek.. heheh, dah jadi bapak dah aku rupenyer.. alhamdulillah... Sepanjang proses kelahiran tu, ada la aku rekod video guna opis punyer kamera.. heheh, banyak gak la time2 angle kamera bercelaru, pasal nak bagi semangat kat Ila lagi, pastu nak jaga framing.. memang susah gak laa.. nyesal tak bawak tripod. tapi kalo bawak pun jadi lagi sempit la bilik tuh, kelam kabut plak dr. fauziah nak wat keje seme.. kang naye je, jadi kes lain, pastu, kuar arahan tak bley bawak tripod n kamera kat dalam bilik bersalin pasal ade doktor penah tersembam... hehe

okeh, patah balik ke bab mula2 skali.. kitorang nak gi check up ari tu, Isnin, pasal dah memang buat appoinment dah ngan Dr. Fauziah ni, padahal, dari ari Jumaat lagi dia dah suruh datang, pasal kitorang tepon dia ari Jumaat tu bagitau ade kuar darah sket kat my wife nih.. Dr. dah suh datang, tapi kitorang malas, pasal Ila blom rase sakit. Tanak duduk spital lelame, so, ari Jumaat tu gi la jalan2 kat midvalley... sampai penat. pas smayang, aku balik opis smula..

Ari Sabtu, ade kuar discharge sket, "sakit dak?" "tarak".. okess.. kitorang pun ikut la nasihat2 org ramai suh banyakkkan jalan supaya cepat bukak pintu tu.. kitorang gi Ikea, mission kali ni nak makan ape yang mengidam dan tak sempat rase.. Kitorang blasah hotdog ngan karipap ikea yang best tu. Kali ni jalan kitorang tawaf la ikea, ikano power centre, the curve sampai penat... bile dah tak larat, baru la balik.

Ari Ahad dah pancit dah... Eh, betul ke kiraan hari2 aku ni, ke dah tunggang terbalik, ah, belasah la...

Semua orang kat opis yang kenal ila, dah bising kecoh2 dah tanye ila dah bersalin ke blom.. hehe, dari ari jumaat tu lagi, pasal Mai gi smayang, Ila tadak ngan dia... hehe, easy one stop center. macam ada lambang i plak kat Mai ni utk sebarang pertanyaan berkaitan Ila. hehehe ok la tu..

Sampai la ari Isnin tu, aku gi opis cam biase, Ila stay kat umah pasal dah malas nak gi keje, takut pecah waterback kat opis, terberanak kat situ, free2 je anak kitorang jadi anak angkat tmnet... heheh. Aku setelkan seme2 dokumen yang berkaitan.. amik GL la... amik kamera video( eh yang ni ari Jumaat lepas dah amik nih..) Sain attandance, takyah amik cuti ari tu.. heheh.

Pegi je jumpa Dr. Fauziah, dia cek2, dah bukak 3cm, so dia pun tanye la kitorang, nak bersalin arini dah ke? tapi kalo tunggu sampai Rabu, baru la genap 37 week, ari Isnin tu baru 36 week 5 days. kitorang tanye la balik kot2 bole balik umah makan puas2 dulu n setel pape yang patut pastu baru datang nak beranak.. dia cakap, Gi buat CTG dulu.. Cek2 CTG ada contraction dah, tapi ila tak rase sakit sangat.. (berkat air selusuh hjh Fatimah nih... heheh)

Pastu Dr. cakap aa.. kalo tanak arini, saya bole la balik, tapi ila kena stay kat spital n besok pagi2 dr pecahkan waterback. Ceh, what a choice kata bini aku, baik buat skang jugak.. tak la letih nak nunggu... maka aku pun gi la buat urusan admission masuk spital, pesan kat adik amik kamera yg tertinggal kat umah, bawak memacam lagi.. hehehe tup2 dah kol 1.45pm.. Dr. buat la proses pemecahan tu, tanye la bini aku, sakit ke?" tak akit pun"

sementara nak nunggu je tu perut aku pun jadi lapar, ajak la mak mertua aku yg baru sampai gi makan tgh ari.. tgh best2 makan, Ila tepon, cakap dia nak amik Aphidural.. takut.. ha, ok ok.. ye la amik la.. tapi tak sempat la aku nak gi tengok Dr. tu cucuk jarum panjang tu masuk kat tulang blakang bini aku lagi... pasal tengah makan... takpe la, kot2 kali ni tak macam yg first dulu, terpengsan plak aku tengok tu, tak ke naye... takpe, kasi perut kenyang dulu.

dah sudah makan, aku lepak la ngan Ila.. borak2 ngan dia, bagi dia makan, minum pape yang patut.. Dr. dah tak bagi makan sebenarnyer, tapi kesian la, tak makan pape lepas breakfast tadi... aku bagi la spirulina sket, kurma sket.. ok la, dia nampak bertenaga.

kol 4 tu dah start rase sakit.. apa dahhh.. Aphidural tak jalan ka... sakit jugak nih, aku pun dah start roll camera. sebelah kanan pegang kamera, sebelah kiri comfort ila, usap dahi dia.. sian, berpeluh2.. "ok contraction datang, dah keras tu... tarik nafas dalam2.. rapatkan dagu ke dada, teran kuat2!!.. jangan kuar suara!!" "La ila ha illa anta, subhanaka inni kuntuminazzalimin"...
proses ini berlanjutan aa sehingga kol 4.45pm gitu dengan bantuan nurse 2 orang... pastu bila dah ter... ermm ape tah ayat dorang pakai, baru la diorang panggil doktor.. macam polis angkasa gaban, dr. fauziah terpacak dengan tak berapa bergaya kat dalam bilik bersalin tu, mana tak nyer, apron dia pun suruh nurse ikat, pasal dah tak sempat...

kelam kabut dia, tapi muka sengih jek.. hahaha, "waahh.. cepat kamu marsila, saya buget dalam time maghrib baru nak kuar, ni baru asar nih.." dan ila plak sempat mengadu, "sakit, aphidural ni tak jalan ke?" heheheh... mase tu sebenarnyer Ila dah macam nak giveup dah pasal penat dah kot.. aku pun sambil pegang kamera tu bagi la dia minum air zam2, "boleh sayang sikit je dah"

2 kali push je pas Dr. Fauziah datang tu.. Rizq Syahmi pun kuar... toioioioingg!!!laju je dr. sambut, pastu tak pasan la tangan dia cam mane, tapi cam org main volleyball tengah dig bola.. anak aku pun landing atas perut mak dia... Yeyyyy!!! alhamdulillah... selamat dah baby kita kuar...

Dalam keadaan penat berpeluh2 tu, Ila tersenyum bangga.. aku plak, cam nak ngalir air mata jek.. nurse plak, laju je sedut lendir2 n air2 yang ada kat segala lubang pernafasan baby.. sampai la dia bukak mata dan nangis... kuat wooo... hehehe

lepas nurse siap lap2, ukur, timbang.. aku pun azankan la kat telinga kanan dia.. diam je dia... pastu aku buat tahnik, aku kunyah2 kurma, pastu bagi la yang dah lumat tu masuk mulut dia... ikut Rasulullah S.A.W.. tak lama pastu, nurse mintak baby bawak gi nursery nak mandikan siap2... bagi pape yg patut.. baru lahir tu je dah baper banyak injeksen dah dia dapat.. tapi ok aa dia nangis kejap je.. cayala Syahmi..

Kuar je dari bilik bersalin tu, Mak, ayah, Long n family, Dilah n kawan dia dah ade.. family belah aku la ni... seronoknyer...

8 comments:

ibuVouge said...

tahniah
kem salam ila
selamat datang ke dunia parenting and say good bye to good nite sleep.
tertanya tanya ..mana ila ni..
rupanya dah bersalin
nt support dia untuk bfed tau!!jadila org yg selalu support ila sbb dia perlukan support yg amat kuat esp dr huby dia
anything just shout me..regarding bfed

happy2gether said...

alhamdulilah, one down..two more to go...mmg la skrg ni soalan cepumas org musti tanya kat surau "ila dah, ko bila lagik?" emm saya middle april, selamba jek jwb...tapi kalo selalu2 gak org tanya soalan sama, naik pressure gak, boring gak pi sorang2 selalu beteman, kat tmpt keje pun xde org kita nak kongsi citer... masa dpt tau ila dah selamat bersalin, aku pun rasa sonok sgt, cam aku plak dah besalin...siap countdown kat opis, isnin aku mmg xde kelas, so just nice la baby syahmi ni kuar...

Bila call ila, dia cakap 'mai skrg tido la puas2' dah ada baby nanti x ley nak tdo...ehheheh...skrg ni pun susah nak tdo, sakit segala blkg ni...apapun doakan aku n anne selamat...take good care of ila...congrats to you n ila, nampak ko tenang jek...baguih, ley jadik bapak mithali..ehhe...

agakkacak said...

heheh tenang tak tenang la.. kol 11.30 bangun bagi baby susu, 12.40 pun same, 1.45 dia berak.. bukak lampu tukar lampin dan baju kalo terkena che' ta dia.. 2.30 nak nyusu lagi, 3.40 bangun nak nyusu lagi, ade la berak lagi sket.. 5.30 huh... nyek nyek lagi nak susu.. heheh, 6.30 bangun laaa subuh.. 7 mandikan dia.. so, kira la bape menet je tido sebab everytime jaga tu, koman2 1/2 jam berjaga.. hehehe. Enjoy la mase nganduing ni puas2, minggu2 awal ni memang kaw2 kena jaga malam... hehehe tapi bestt!!! Ibuvogue, susu mommy Syamhi ni tak banyak la.. Syahmi plak stok tak sabar.. nak cepat jek.. cemane ek?

Miss Moon said...

macam tuh la jaga anak dalam pantang ...semer penat ..kiter dulu pun tido kejap jer..pastuh baby nak susu la berak la...baru mummy nak lelap anak dah bunyi ..

tapi kan Poek ngan Ila nanti ajar baby utk tido malam ..bila time petang tuh kat 2 magrib jgn kasik dia tido sangat ajak main ...nanti malam dia akan tido lama sket ...nanti bila dah 20 hari ke atas . lama lama dia akan terbiasa cam tuh

Ila banyakkan rehat tak ..jalan pelan 2..jaga makan ...sebab apa ila makan baby akan dapat sama .Poek plak kena sama sama la jaga baby sebab mama nyer lom ok lagi

agakkacak said...

ye betul, skang ni, kita jaga syif malam.. ila jaga syif siang.. sian dia penat siang2... tu pun tak sihat sangat tuh, macam nak pitam aje slalunyer.. kenape ek? ade sesape ade petua cemane tak? tadi gi klinik lupa plak nak cakap... adehhh!!!

Anonymous said...

Best regards from NY! gothic black canvas punk shoulder bag w chains sport track roof rack Trigonometry computer games organized shoulder bag equipment surveillance us

Anonymous said...

best regards, nice info »

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. »